Gästinlägg av Suzan Enell (finns på instagram under kontot Ultrasuz) som själv inte bara lyckats med att gå ner 35 kilo utan även byggt ner muskler och tagit tillbaka ultratiteln (efter 10 års frånvaro) genom att springa ett lopp på 50km -där hon också kom på 2:a plats i damkategorin.

Det är många som frågar mig hur man håller sig motiverad och behåller fokus när det känns motigt och jag tänkte i detta blogginlägg belysa just ämnet MOTIVATION med förhoppning om att det kanske kan inspirera och fånga upp er läsare som är intresserade.

Motivation är något som många tror bara ska ramla över en en dag. Kanske återupprepar du att invänta du en måndag innan du ska ta tag i ”ditt nya liv” eller kanske är det under semestern du tänker att allt lugnar ner sig och att du då minsann ska sätta igång med vad du nu vill ägna dig åt och sträva efter?

Faktum är att motivation inte är något som bara kommer till dig -motivation är något man får av att uppnå resultat och av att prestera. Motivation är något man själv behöver jobba aktivt med delvis genom att manifestera, hålla fokus och att belöna sig själv när man lyckas med att prestera.

Oavsett vad du har för mål med träningen, kosten eller livet i övrigt så är det viktigt att du konkretiserar just VAD som är dina mål, HUR du ska uppnå dom och NÄR -alltså under vilken tid du ska uppnå målen.

Dina mål behöver aldrig vara hugget i sten utan kan givetvis revideras under resans gång -jag själv ville primärt gå ner i vikt endast för att kunna springa igen efter barn, förlossningsskador samt ca 35 kilos övervikt men halvvägs genom resan insåg jag att jag också var sugen på att bygga en (för mig) snygg rygg och jag fick därför revidera mina planer.

Om ditt mål t ex är att du vill vara mer hälsosam eller bli starkare så bryt ner målet till VAD det innebär för dig. Vad innebär att vara hälsosam för dig? Vad innebär det för dig att vara stark? Genom att tydligt veta vad dina mål är så är det lättare att uppnå dom och genom att uppnå håller du dig motiverad vilket i sin tur gör att du fortsätter att hålla fokus under resan.

O givetvis är inte alla dagar enkla eller en dans på rosor. Även den som aldrig verka stöta på ett endaste hinder har dagar då det går sämre och de är just de dagarna det är extra viktigt att hålla sig till planen och göra jobbet. Kanske har du hört uttrycket ”Consistency is key”? vilket inte bara är något som låter som en klämkäck slogan en valfri gymkedja har hittat på utan det stämmer faktiskt till hundra procent.

En annan framgångsfaktor jag vill lyfta avseende motivation och att hålla motivationen är att det är viktigt att belöna sig. Utöver ditt mål så ha även delmål och bestäm dig för hur du ska fira dessa delmål och prestationer.

Jag t ex unnar mig vanligtvis ett par örhängen eller nya träningskläder när jag tar PB:n på gymmet vilket både gör mig glad i stunden när jag lyckats prestera men också påminner mig om vilket hårt arbete jag klarat av när väl örhängena eller kläderna används.

Andra saker som hjälper dig att hålla motivationen kan t ex vara pepp/stöttning/sällskap från vänner eller kanske support från andra på SoMe som kanske också delar samma mål och drömmar som du.

Oavsett vad du har för mål och oavsett om du är på dag 1, dag 10, dag 500 eller inte ens har börjat din resa. Bara sätt igång, gör det nu, precis nu i denna stund. Det finns ingen anledning att vänta -livet händer ändå med alla sina up’s and down’s -unna dig själv det du vill ha, det finns ingen annan som kommer servera dina resultat åt dig; JUST DO IT! 🫶🏻

Varmt välkomna till mitt instagramkonto: Ultrasuz -där du gärna får dela med dig av tankar eller om du har frågor eller annan input!

/Suzan Enell
Skrivet av Suzan Enell

Fler berättelser

Balansera din kost

Att uppnå hälsa och välmående kräver en holistisk approach som omfattar både kost och träning. För att maximera dina resultat och uppnå dina fitnes...